Energierenovatie woning

OKRA kreeg een vraag van Guido, getrouwd met Helene, opi van Rune, Leander en Lara, 67 jaar.

Beste OKRA, mijn vrouw en ikzelf genieten sinds kort met volle teugen van ons pensioen.  We vinden het geweldig dat we in OKRA onze uitlaatklep gevonden hebben. Maar er gaat ook heel wat van onze tijd naar de kleinkinderen. We zien ze, zoals alle grootouders, misschien wel té graag. Hun toekomst ligt ons nauw aan het hart. Daarom waren we erg gecharmeerd door de acties van de Grootouders voor het klimaat. Ook wij willen de wereld, die we in bruikleen hebben gekregen, in goede staat doorgeven aan onze (klein)kinderen. Het is misschien slechts een druppel op een hete plaat, maar onze woning kan best een energierenovatie gebruiken. Hoe weten we welke ingrepen nodig zijn en of onze woning dan wel voldoet aan de vooropgestelde energienormen? Is het nodig om hier een architect voor te raadplegen? Of kunnen we nog ergens anders terecht?

_________________________________________________________________________________

Beste Guido,

Wat mooi dat jullie een leefbare wereld willen nalaten aan jullie (klein)kinderen. Dank je wel voor jullie inzet, hoe groot of hoe klein deze ook mag zijn. Jullie vraag bekommert zeker nog anderen. Natuurlijk weten jij en ik dat het isoleren van je woning het energieverbruik drastisch  vermindert. Maar wat is er nodig? Met welk materiaal doe je dat best? Hoeveel moet je isoleren? En waaraan kan je nog sleutelen om je woning energiezuinig te maken? Een antwoord op maat van je woning is een handig hulpmiddel en daarvoor kan je inderdaad een architect of aannemer raadplegen.

Woonloket, – winkel of Energiehuis

Dat professioneel advies kan je ook een aardige duit kosten. Zeker als je nog niet voldoende geïnformeerd bent. Vooraleer je die stap zet, raad ik jullie aan om even langs te lopen bij het woonloket of de woonwinkel in jullie buurt. Voor alle vragen en hulp i.v.m. wonen, renovatie en premies kan je gratis bij een woonwinkel terecht. Ze kunnen je zeker de nodige, eerste info verschaffen en doorverwijzen.  Sommige woonwinkels bieden ook begeleiding op maat aan. Al kan je hiervoor je sinds begin 2019 ook in de Energiehuizen terecht. Naast sociale energieleningen, bieden ze informatie over energiepremies, renovatieadvies enzovoort. De werking staat nu nog in z’n kinderschoenen, maar energiehuizen zullen snel fungeren als het uniek aanspreekpunt voor al je energievragen.

Energiescan

Uiteraard kan je nog wat kanten uit. Zo kan je bijvoorbeeld een energiescan laten uitvoeren in je woning door de netbeheerder Fluvius (vroeger Eandis en Infrax). Deze scan is een huisbezoek, waarbij men de energetische situatie van de woning en jullie gedrag als bewoners in kaart brengt.  Door een eenvoudige inspectie kom je snel te weten hoe je energie kan besparen. Niet alleen door te isoleren, maar ook d.m.v. tips over de verwarming, de verlichting of jullie huishoudtoestellen. De uitvoerder van de energiescan kan ook meteen kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren. De kostprijs ligt rond de 200 euro. Voor sommige doelgroepen is de energiescan gratis.

Energieaudit

Wil je het liever nog grondiger aanpakken? Dan kan je opteren voor een energieaudit. Zo zoek je uit waar de grote ‘energievreters’ zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Een energieaudit door een ‘energiedeskundige type B’ geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier in jullie woning energie bespaard kan worden. Dit gaat zowel over muren, dak, vensters, de verwarmingsinstallatie en warmwaterproductie en eventueel zelfs ventilatie en zomercomfort. De prijs van een energieaudit hangt af van de grootte en soort woning. Vraag dus een offerte aan enkele energiedeskundigen en vergelijk de prijzen goed. 

EPC+

Nog een interessante optie is het nieuwe EPC. Wil je snel weten hoe jullie woning scoort, welke ingrepen noodzakelijk zijn en wat dit zal kosten, dan kan je sinds 1 januari opteren voor het nieuwe EPC+. Het EPC of energieprestatiecertificaat bestaat al langer en ken je wellicht wel als verplicht document bij de verkoop of verhuur van je woning. Het vertelt je meer over de energieprestatie van je huis. Door de recente uitbreiding is het ook enorm interessant bij energierenovaties. Want nu krijg je, naast het bekende energielabel, te zien welke specifieke aanbevelingen er zijn om jullie woning energiezuiniger te maken. Moeten de raamprofielen vervangen worden of enkel het glas? Is vloerisolatie de beste investering of eerder de extra spouwisolatie? Via het EPC+ krijg je per specifieke aanbeveling een kostenindicatie en weet je exact welke ingreep het meeste energiewinst oplevert. Handig toch? Spreek gerust meerdere ‘energiedeskundigen type A’ aan. Reken op 150 tot 350 euro voor een EPC-attest. 

BENOvatiecoach (burenpremie)

Ben je niet de enige in jouw straat of gemeente die een grondige energierenovatie ziet zitten? Dan is de BENOvatiecoach misschien ook wel iets voor jullie Guido! Wanneer tien eigenaars van woningen willen investeren in dak-, muur- of vloerisolatie, in hoogrendementsbeglazing, een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem, zorgt de Vlaamse overheid voor gratis begeleiding door een BENOvatiecoach of projectbegeleider.  Deze coach neemt je een hele rits taken uit handen: de energetische doorlichting van je woning, het zoeken van aannemers, de werfopvolging, het plan van aanpak, en ook het totaalplaatje van de renovatie. Hij zal er dus bijvoorbeeld op letten dat de dakisolatie perfect aansluit op de later te plaatsen muurisolatie. Hij zal tevens instaan voor administratieve ondersteuning bij premieaanvragen en financiering van de werken. Uiteraard zal het renoveren ook goedkoper zijn, wanneer je met andere buren een stelling laat plaatsen of collectief een afvalcontainer huurt. Vraag dus gerust eens rond in de buurt. Wie weet wie je nog overtuigt?

Guido, je ziet, je kan heel wat kanten uit wanneer je jullie woning aan een energierenovatie wil onderwerpen. Vergeet niet dat je nog steeds kan rekenen op heel wat premies, die het kostenplaatje kunnen drukken. We wensen jullie en de (klein)kinderen alvast vele mooie jaren toe in jullie gezellige, warme (t)huis!

Meer info lees je op www.energiesparen.be en www.mijnbenovatie.be. Je kan met je vragen telefonisch steeds terecht op het gratis nummer 1700.

Plaats een reactie