Mijn fysieke grenzen

Sta jij ’s morgens op met spieren die niet meer zo soepel zijn? Heb je moeite om de ondertitels op TV te lezen of moet je vaker vragen om iets te herhalen? Allemaal signalen die ons vertellen wat we al wisten: we worden alsmaar ouder. OKRA brengt mensen met mekaar in gesprek om hierover na te denken en positief mee om te gaan.

Op een positieve manier blijven omgaan met je fysieke grenzen

Heel ons leven gebruikten we technieken om ons leven te veranderen. Zodra we konden fietsen, gingen we met de fiets naar school. Nadien kwam er een brommer en nog later kochten we van ons eerste spaarcenten een auto. Waarom zouden we dan nu de hulpmiddelen niet meer gebruiken die we ter beschikking hebben?

Zicht-gehoor

Een bril is algemeen aanvaard, je ziet nog nauwelijks wie een bril met dubbele focus draagt. Veel mensen aarzelen echter om hun gehoor te laten testen. Bedenk dat je stilaan afgezonderd raakt als je een conversatie of een TV-programma niet meer kunt volgen. Bovendien raakt je lichaam de stilte die stilaan optreedt ook ongemerkt gewoon: wie lang wacht met een hoorapparaat, kan vaak de dagelijkse geluiden nog moeilijk verdragen!

Mobiliteit

Waarom het gebruik van een wandelstok of een rollator uitstellen als je bang bent om te vallen op straat (en dus niet graag buiten komt)? Je wagen je vrijheid? Wacht niet tot je omgeving jou verbiedt om nog met de wagen te rijden en pas je rijstijl aan. Gebruik je wagen gerust voor de vertrouwde trajecten naar de winkel, de kerk, familiebezoek, maar doe dit buiten de spitsuren. Nieuwe trajecten met een heraangelegd kruispunt of om bv. je kleinkind naar school te brengen, verken je best eerst te voet. Hou je ook daarna zoveel mogelijk buiten de spitsuren! Aarzel niet om een opfrissingscursus over het verkeersreglement te volgen. Doorheen de jaren is rijden immers een gewoonte geworden en zijn we niet meer vertrouwd met laatste nieuwe verkeersregels. Tenslotte: als je wagen veel krassen en lichte deuken vertoont van kleine ongevalletjes, is het wellicht tijd om je wagen te verkopen en over te schakelen op openbaar vervoer!

Wooncomfort

Woon je al meer dan 20 jaar in hetzelfde huis? Denk dan tweemaal na als je renoveert: verwijder de tapijten (struikelgevaar!), plaats stopcontacten op heuphoogte, verbeter de verlichting, voorzie bredere deuren waar je ook makkelijk met een rollator door kan. Bovendien vraagt een huis met een tuin veel onderhoud én wordt het tot last. Beslis tijdig om te verhuizen naar iets kleins, doe dit vooral zolang je de energie hebt om je in je nieuwe buurt opnieuw te integreren!

Tenslotte: wie zijn achteruitgang moeilijk kan aanvaarden, gaat misschien voorbij aan de zin van ons leven. Toelaten dat anderen voor ons gaan zorgen (boodschappen, huis/tuin onderhoud, koken, aankleden,…) brengt ons in een nieuwe verhouding tot mekaar. Als we onze ogen sluiten voor de hulpmiddelen die ons leven aangenamer/gemakkelijker kunnen maken, verkleinen we systematisch onze leefwereld en verliest ons leven (misschien wel in ijltempo) zin. Luister dus naar de boodschappen die je van je omgeving krijgt en bekijk nieuwe hulpmiddelen als een uitdaging voor jezelf!

Plaats een reactie