Week van de dikke merci (20-26 april)

Herken jij het ook? Je trekt je deur achter je dicht en voelt dat je er weer even tegenaan kan. Omdat je gelachen hebt, een goed gesprek gevoerd hebt, omdat je een paar uur in het gezelschap hebt verkeerd van vrienden die er zijn voor jou, of gewoon omdat je even gevraagd werd hoe het met je gaat. Al die onderlinge betrokkenheid vindt OKRA erg belangrijk en verdient een ‘dikke merci’. Of beter een hele ‘Week van de dikke merci!

Tijdens de week van 20 tot 26 april kan je iemand bedanken voor zijn of haar hulp, warme woorden of gewoon aanwezigheid. OKRA vindt dit kleine helpen en ‘er zijn voor elkaar’ ontzettend waardevol. Jouw dankbaarheid werkt bovendien aanstekelijk en je verspreidt zo de microbe om goed te zorgen voor elkaar, voor leden en voor mensen in de buurt. Help je mee het ‘dikke merci’-virus te verspreiden?

Waarom een ‘Week van de dikke merci’?

OKRA is als vereniging in meer dan 1100 buurten in Vlaanderen actief. Dagelijks merken we dat goede contacten enorm veel deugd doen. Door mensen samen te brengen en te verbinden wil OKRA een netwerk vormen waar je als 55-plusser op kan bouwen. We brengen mensen samen en bieden laagdrempelige activiteiten aan. We zorgen voor gemeenschapsvorming waarbij de 55-plussers hun persoonlijke talenten kunnen ontplooien. We noemen dit netwerk binnen OKRA de ‘tweede mantel’. Waarom tweede? De eerste mantel bestaat uiteraard uit familieleden, vrienden.  Zij zorgen dag in dag uit in voor elkaar. Alle leden samen vormen daarrond een ‘tweede mantel’ voor elkaar, door het onderlinge, vaak informele, netwerk dat OKRA is. De klemtoon ligt veel meer op wat mensen voor elkaar betekenen, dan wat mensen voor elkaar doen. Het lijken vaak kleine dingen maar ze kunnen ontzettend veel betekenen voor mensen. We vinden die onderlinge betrokkenheid als organisatie erg belangrijk en dit verdient dus een dikke merci! Dit beperkt zich uiteraard niet tot OKRA. Overal in de samenleving gebeuren er mooie dingen tussen mensen. We willen met de ‘Week van de dikke merci’ dan ook naar buiten komen en iedereen de kans geven om iemand speciaal in de bloemetjes te zetten. Dit werkt aanstekelijk. Als je aan iemand dankjewel zegt, dan motiveert dat om verder te doen. Het verspreidt de microbe om goed te zorgen voor elkaar, voor leden, voor mensen in de buurt.

Hoe kan je meedoen?

Met de Week van de dikke merci nodigt OKRA iedereen uit om iemand speciaal te bedanken. Soms vind je niet de juiste manier om dank je wel te zeggen voor iemands hulp, steunende woorden, inzet of gewoon aanwezigheid. Daarom kan je met de ‘dikke merci’-kaarten een dankjewel aan iemand zeggen. Deze kaarten worden in april verspreid via het OKRA-Magazine. Daarnaast voorzien we ‘dikke merci’-cupcakes voor degenen die meer willen doen.

Jaarlijks voorzien we vanuit OKRA een ‘Week van OKRA-ZORG’ met een speciaal moment voor de bewoners van woonzorgcentra en de betrokkenen. Voor de gelegenheid hebben de we de Week van OKRA-ZORG omgedoopt naar de ‘Week van de dikke merci’. Tijdens de ‘Week van de dikke merci’ komen ook deze bewoners aan bod. Dit jaar zal dat met een cupcake-moment zijn. OKRA-Trefpunten bakken cupcakes en brengen bewoners en betrokkenen (vrijwilligers, personeel, mantelzorgers) samen. Op die manier kunnen ze hun dank uitspreken voor iedereen die er is voor de bewoners. En de bewoners krijgen dan ook de kans om hen te bedanken.

Radio merci

Om het merci-virus helemaal verder te verspreiden, voorzien we de mogelijkheid dat mensen liedjes kunnen aanvragen bij Radio VBRO. Radio VBRO zet haar schouders onder de ‘Week van de dikke merci’. Tijdens deze week kunnen luisteraars iemand speciaal verrassen, met een pakkend liedje! Vraag je liedje aan via merci@vbro.be. Tijdens de Week  van de dikke merci zal je tijdens ‘radio merci’ je verzoeknummers kunnen beluisteren.

www.okra.be

8 gedachten over “Week van de dikke merci (20-26 april)”

 1. Lieve Monique en Wilfried,
  We zijn in de “ DIKKE MERCI “ week en daarom wil ik dit niet voorbij laten
  gaan zonder dit aan jullie toe te wensen,uit dank want gij staat vele klaar
  om mij te helpen in nood.
  Jullie zijn als onze kinderen en daarom zijn wij u dankbaar .
  Een dikke knuffel van
  + Bompie en Peteke, ❤️❤️

 2. Lieve Monique en Wilfried,
  Wij zijn in de “ DIKKE MERCI “ week en daarom wil ik dit niet voorbij laten
  gaan zonder dit aan jullie toe te wensen,uit dank gij staat vele jaren klaar
  om mij te helpen in nood.
  Gij doet voor mij zoveel als kinderen en ik ben jullie daar dankbaar voor.
  Een dikke knuffel van
  + Bompie en Peteke

 3. Zou graag iemand willen bedanken.. van Molenstede.
  Mensen die zo positief in het leven staan,en die mij de kracht geven om door te gaan in het leven…supermensen met kei veel moed die mensen bewonder ik van harte…zachtaardig,positief tot en met geduldig ,humor ook ,als alle mensen zo zouden zijn, zag de wereld er formidabel uit.
  Goed doen verzorgende leerkracht in byzonder onderwijs met kinderen met een beperking en Moeder die blind is geworden en de man is behandeld voor kanker en intussen aan het dementeren.

 4. Beste

  Ik ben kaatje uit Koolkerke. Iemand uit de straat doet eigenlijk buiten coronatijden ook heel veel voor de buurt hier in Koolkerke.
  Ik heb geen zo’n kaart uit het magazine maar zou deze mensen, want het is zij en haar man die veel betekenen voor de buurt speciaal willen bedanken voor de inzet. En ook omdat de persoon een lach op ieders gezicht kan toveren, meiklokjes aan de deur leggen, een paasei, een zelfgebakken stuk cake enz…. Het gaat om Leen Vergote en Jo Pinsart, Noordreiestraat 13 in 8000 Koolkerke die we hier in de straat graag zouden bedanken.

Plaats een reactie